Prečítajte si, ako šišiak stranokvetý (Scutellaria lateriflora) dokáže pomôcť pri psychických a metabolických ochoreniach, pri cukrovke a zvýšenom cholesterole.

Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je RNDr.Ondrej Chreňo, PhD. a MUDr.Jana Kuchárová. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom šišiaka:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)

Spýtajte sa, ako vyzdravieť:


Šišiak stranokvetý (Scutellaria lateriflora) pochádza zo Severnej Ameriky, kde sa používal už dávno predovšetkým na liečbu psychických problémov. Táto trvalka dorastá do výšky 50 cm a má modrofialové kvety. Je nenáročná na pestovanie, potrebuje však veľa vlahy. Na liečivé účely sa využívajú nadzemné časti (stonka, listy, kvety) aj koreň, ktorý po vykopaní a umytí pripomína žlté vlasy. Bežná dávka šišiaka pre dospelých je čaj z polievkovej lyžice usušenej vňati užívaný 2x denne. 

Šišiak stranokvetý na psychické ochorenia:

Najviac využívané vlastnosti šišiaku stranokvetého sú jeho neuroprotektívne účinky. Posilňuje nervovú sústavu, odstraňuje kŕče, normalizuje funkciu nervovej sústavy, chráni organizmus pred neurologickými ochoreniami ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Má výrazné sedatívne a anxiolytické účinky (pôsobí proti úzkosti). Používa sa pri nervovom napätí, rôznych druhoch epilepsie, úzkosti, depresii, nespavosti, kŕčoch, pri tremore (trasení nejakej časti tela), pri neuralgii (zápale trojklanného nervu), pri abstinenčných stavoch, pri dyspepsii (tráviace problémy psychického pôvodu), pri predmenštruačnom syndróme, refluxe, syndróme dráždivého čreva, pri fibromyalgii, pri kožných zápaloch a pri búšení srdca psychického pôvodu. 

Šišiak stranokvetý pôsobí na benzodiazepínové (GABA) receptory v mozgu. Účinkuje teda obdobne ako lieky na ukľudnenie (Lexaurin, Xanax, Neurol...) s tým rozdielom, že šišiak nespôsobuje vznik závislosti. Pôsobením cez GABA inhibičné receptory zvyšuje otváranie chloridových kanálov v bunkových membránach, čím načerpáva viac chloridov do bunky. Tým sa znižuje nervový impulz a ukľudňuje sa nervová sústava. Tento účinok šišiak dosahuje prostredníctvom flavonoidov obsiahnutých v jeho vňati. Najúčinnejšie z nich sú bajkalín, bajkaleín, wogonín, lateriflorín, skutellarín, hispidulín. Skutellarín bol objavený už v roku 1901. 

Flavonoidy obsiahnuté v šišiaku brzdia navyše rozvoj priónových chorôb u zvierat a zastavujú neurodegeneratívne choroby. Extrakty zo šišiaku môžu byť teda považované za sľubných kandidátov pre vývoj nových liekov proti spongiformnej encefalopatie (choroba šialených kráv). Neuroprotektívny účinok skutellarínu, ktorý obsahuje šišiak, spočíva v znižovaní zápalu v mozgu. Šišiak má totiž aj výrazný protizápalový a antioxidatívny účinok. Okrem toho šišiak obsahuje veľa glutamínu, serotonínu a melatonínu. Serotonín sa naväzuje na 5-HT7 serotonínové receptory v mozgu a svojim účinkom je šišiak porovnateľný s bežne používanými antidepresívami (spätné vychytávače serotonínu). Môže sa teda využívať okrem liečby depresie aj na liečbu anorexie, fóbií, obsedantno-kompulzívnej poruchy a panickej poruchy alebo na liečbu nespavosti.

Šišiak stranokvetý na zlepšenie metabolizmu, zníženie cukru, cholesterolu a tukov v krvi 

Výskumy posledného obdobia ukázali, že látky obsiahnuté v šišiaku stranokvetom sú výborným prostriedkom aj na liečbu metabolických porúch, znižovanie cukru v krvi, znižovanie celkového cholesterolu, triglyceridov (tukov) v krvi a že má priaznivý vplyv na činnosť pečene, trávenia a srdcocievnych chorôb.

Metabolické poruchy spôsobujú rozvoj obezity, cukrovky, zvýšeného krvného tlaku, zvýšené hladiny cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Bajkalín a bajkaleín sú dve účinné látky obsiahnuté vo veľkom množstve vo vňati i v koreni šišiaku stranokvetého, ktoré tieto metabolické poruchy priaznivo ovplyvňujú.

Šišiak stranokvetý nemá závažné vedľajšie účinky v porovnaní s chemickými liekmi, nevytvára sa pri jeho užívaní závislosť a ak zistíte, že bylinná kúra s obsahom šišiaku stranokvetého vám zaberá, je určite lepšie riešiť svoje psychické ochorenia prírodnou, bezpečnou cestou.


👉 zoznam liečivých wrastlín

👉 zoznam ochorení

👉 ďalšie témy

 

    Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

    spracovali: 
    MUDr.Jana Kuchárová, 
    RNDr.Ondrej Chreňo, PhD.